Українські бройлери готуються завойовувати європейські ринки
У Вінницькій області триває будівництво найбільшої в країні птахофабрики «Вінницький бройлер», потужність якої становитиме 400 тис. тонн м’яса птиці на рік. Будівництвом об’єкта займається компанія «Зернопродукт МХП» у місті Ладижин Тростянецького району.
Як повідомив голова Вінницької облдержадміністрації Іван Мовчан під час наради в Кабінеті Міністрів, у поточному році на підприємстві вже відбулося введення в експлуатацію першої черги виробництва м’яса бройлерів на 100 тис. тонн. А повне завершення будівництва заплановано у 2015 році. На переробному комплексі будуть використовуватися сучасні передові технології з вирощування та виробництва екологічно чистої курятини.
Реалізація таких проектів сприяє підвищенню конкурентоспроможності української аграрної галузі, що дозволить Україні розширити ринки для збуту своєї сільгосппродукції на ринках країн Євросоюзу. Це особливо актуально, враховуючи заплановане на кінець листопада поточного року підписання Угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі з ЄС.
Експерти звертають увагу, що в Україні корм, який є головною видатковою частиною при виробництві курятини, коштує значно дешевше. Тому в ціновій конкуренції у вітчизняних виробників на європейському ринку, по суті, не буде рівних.
За прогнозами міжнародних експертів, світове виробництво бройлерів у 2013 році збільшиться на 2,3% і становитиме 83,5 млн тонн. А оскільки Україна нарощує виробництво більш високими темпами, то, як очікується, у 2014 році наша країна увійде до першої десятки світових виробників.
Починаючи з 2000 року вітчизняна птахівницька галузь демонструє активний розвиток. За перше півріччя 2013 року в Україні було вироблено 571 тис. т м’яса птиці, що на 14,1% більше, ніж аналогічний показник минулого року.
У 2013 році, за прогнозами галузевих фахівців, обсяги українського експорту м’яса птиці становитимуть 120 тис. тонн, або 1,2% від світового експорту.