Учені у розпачі: сучасна наука не знає, як боротися з похміллям
Наближається сезон різдвяних вечірок, а значить, і похмілля, що неодмінно прийде за ними, пише британська The Guardian. Чи можна якось його уникнути? Зʼясувалося, що похмілля – правдиво неоране поле для дослідників
Зрозуміти і подолати
«Говорячи науковою мовою, розуміння того, які чинники роблять свій внесок у похмілля, може допомогти нам установити його фізіологічну та поведінкову причину, а відтак знайти спосіб запобігання йому або хоча б лікування», – пише автор статті Саллі Адамс. Лікар Адамс, яка читає лекції з психології здоровʼя в Університеті Бата, наводить два основні чинники – це вік людини і вид споживаного напою.
Щури під чаркою
Багато хто з нас стверджує, що з віком інтенсивність і тривалість похмілля збільшується. І дійсно, дослідження показали, що у підлітків симптоми похмілля виявляються рідше, ніж у дорослих. Крім того, експерименти над тваринами привели до висновку, що в стані похмілля щури у молодому віці менш схильні до тривожності та замкнутості, ніж щури поважного віку.
Конгенери
Іншим важливим фактором похмілля є вид споживаного напою. Інтенсивність похмілля може залежати від вмісту в ньому так званих конгенерів. Конгенери – це біологічні сполуки, які зʼявляються у процесі ферментації алкоголю або додаються при виробництві.
Дослідження, проведені в 70-ті роки, показали, що спиртні напої з невеликим вмістом конгенерів і з чистим вмістом етанолу, такі як джин і горілка, викликають похмілля в меншій мірі, ніж напої з підвищеним вмістом конгенерів, такі як бренді та червоне вино. Ці дані були підтверджені проведеними в 2010 році дослідженнями щодо впливу горілки і бурбона на організм 95 алкоголіків.
Учені знають небагато
Проте ж треба визнати, що в цілому вчені знають дуже небагато про біологічні причини похмілля. У цій сфері проводилося мало досліджень організму людини.
На жаль, систематичний огляд, опублікований у журналі British Medical Journal у 2005 році, не приніс хороших новин. Огляд восьми наукових експериментів, відібраних за довільним принципом, не дав переконливих свідчень ефективності дій щодо запобігання або лікування похмілля.
Універсальна порада
На закінчення автори огляду радять для запобігання похміллю пити в малих дозах або не пити зовсім.