Долар і пальне українців не тішать, а борщ подешевшав
Тенденція зниження вартості українського борщу зберігається
Про це повідомив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
За його словами, досягнувши у травні найвищої з початку року позначки в 19,74 грн, борщ за чотири місяці подешевшав майже на третину і на початок вересня 2014 коштував 13,20 грн.
Близько третини цієї суми потрібно було віддати за м’ясо – 4,49 грн (34,0%), яке потроху, але неухильно дорожчає.
Близько 10% – 1,31 грн – треба було витратити на сало-шпик, сметану, масло, цукор, борошно й оцет. У вересні ціни на ці продукти в основному залишилися без змін. Порівняно з попереднім місяцем подорожчало тільки масло – на 1,8%.
Порівняно із серпнем 2014 спостерігається подальше зниження цін на овочі «борщового набору», який у вересні коштував 7,40 грн. Причина цього – достатня пропозиція на ринку продукції вітчизняного виробництва.
За першу декаду вересня подешевшала переважна більшість рослинних компонентів українського борщу: солодкий перець (на 14,3%), цибуля на ріпку (6,3%), морква (5,6%), картопля (4,4%), столовий буряк (3,7%) і капуста (2,4%). Не змінилися ціни на зелені культури, томатну пасту і квасолю. Однак трохи подорожчав часник (6,7%).
За матеріалами ua-ekonomist.com