Експорт українського м’яса збільшується
У поточному році показники експорту вітчизняної м’ясної продукції зросли майже на 50%. Так, найістотніше збільшився рівень експорту м’яса птиці — більш ніж на 80%. Значною мірою досягненню таких показників сприяло відкриття ринку Європейського Союзу для України, зазначають у Міністерстві аграрної політики і продовольства.
Зокрема, за словами Міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Присяжнюка, для збереження позитивної динаміки експорту продукції тваринництва, а також для посилення позицій вітчизняних продуктів на зовнішніх ринках держава наступного року планує продовжити низку програм з підтримки українських виробників.
«У поточному році нам вдалося скоротити імпорт м’ясопродуктів майже на 24%. Паралельно з цим ми змогли і наростити експорт майже на 60%. Цьому посприяли такі фактори, як відкриття нових ринків збуту, збільшення виробництва тваринницької продукції, а також нарощування поголів’я. Тому Уряд продовжить свої програми підтримки. Одним же з основних досягнень цього року став початок експорту продукції птахівництва до ЄС. Поставки саме цієї групи товарів на зовнішні ринки найістотніше збільшилися протягом цього року — більш ніж на 80%», — повідомив Микола Присяжнюк.
Аналітики також зазначають, що в 2013 році спостерігалося поступове зростання експорту яловичини (свіжої та мороженої). За 10 місяців поточного року поставки яловичини за кордон збільшилися в середньому на 40%. На переконання фахівців, підвищення зацікавленості у виробництві яловичини і збільшенні її експорту пов’язане з підтримкою Урядом ініціативи Мінагрополітики щодо зниження мита на експорт живої худоби з 25% до 5%.
На сьогодні найбільшими покупцями вітчизняного м’яса птиці є країни СНД, Ірак, Туреччина, Грузія, Йорданія, Лівія, ЄС; яловичини — Росія, Азербайджан, Білорусь, Казахстан, Туркменістан, Молдова; свинини — Росія.
Варто нагадати, що в 2012 році Україна експортувала м’яса на 316 млн дол. США, що на 59,6% більше, ніж у 2011 році. Обсяг експорту яловичини в 2012 році виріс на 95% (до 2011 року) і становив майже 9 тис. т, що в грошовому еквіваленті становило 42,2 млн дол. США. Обсяг експорту м’яса і субпродуктів свійської птиці за вказаний період становив 80,6 тис. т, або 145,2 млн дол. США, що на 62% більше, ніж обсяги експорту в 2011 році. Крім того, в 2012 році м’ясо та м’ясні продукти становили 15,4% в структурі реалізованої промислової продукції.